30 de desembre 2009

Allà on viuen els monstres


Where the wild things are, un àlbum clàssic de la literatura infantil contemporània escrit i il·lustrat per Maurice Sendak al 1963, es torna a reeditar en català (Kalandraka) en motiu de l'adaptació cinematogràfica de Spike Jonze. 
 
L'obra de Sendak va irrompre amb força en el món del llibre infantil, explicant la història d'en Max, un nen entremaliat que és castigat sense sopar i des de la seva habitació emprèn un viatge cap on viuen uns monstres molt humans.
El llenguatge innovador d'aquest àlbum ha merescut una gran quantitat de premis i reconeixements i la seva lectura esdevé, encara avui, una experiència impactant. 
El film transmet la sensibilitat de l'àlbum il·lustrat, recreant el món de la infantesa mitjançant un llenguatge poètic, ple de metàfores sobre les pors, les il·lusions, les esperances i les fantasies pròpies dels humans. També apareixen les relacions dels adults amb els infants i d'alguna manera la necessària capacitat d'imaginació per enfrontar-nos amb nosaltres mateixos i amb la realitat dels nostres desitjos.
Els monstres mantenen l'autenticitat de les il·lustracions de Sendak i aconsegueixen transmetre la tristesa o la incomprensió més humanes a través de la gestualitat i la precisió en els detalls. El llenguatge estètic i la banda sonora també esdevenen aspectes destacats que ens permeten entrar en el món màgic d'Allà on viuen els monstres.