16 de desembre 2009

Frederick, un ratolí diferent




Frederick és un llibre destinat a primers lectors, és a dir, a infants d’Educació Infantil o Cicle Inicial, però també agrada a l’adult pel seu valor estètic i literari. L’àlbum il·lustrat estimula la capacitat crítica del lector a partir d’una història d’aquelles que no envelleixen ni pel seu argument ni per les seves imatges.
Leo Lionni, reconegut escriptor i il·lustrador, crea unes imatges senzilles però vistoses i expressives. Les il·lustracions estan fetes a base de collage, colors pastel i aquarel·la, de manera que impacten el lector reforçant l’estil propi d’aquest autor. És una obra publicada per Kalandraka (2006), editorial que té una producció rellevant en el món literari infantil, cuidant molt l’estètica dels seus llibres.

Es tracta de la història d’un ratolí diferent, que no treballa ni recol·lecta menjar per passar l’hivern, sinó que gaudeix la vida d’una altra manera. La lectura permet que l’infant s’adoni de la importància de ser fidels a la nostra manera de ser, malgrat el que els altres puguin dir o pensar, així com la importància de lluitar per la llibertat individual amb l’ajuda de la imaginació i els somnis.

Ja des de l’inici se’ns presenta el protagonista a la portada del llibre. De seguida l’infant s’adona que aquell ratolí serà el personatge que li farà viure emocions intenses. Ens recorda la faula La cigala i la formiga perquè aquí tots els ratolins treballen excepte un, en Frederick. Malgrat tot, la història no s’acaba malament per a ell, com caldria esperar, sinó que el protagonista demostra la diversitat de valors importants a la vida i com cada ésser individual té alguna característica que el fa únic i irrepetible, per la qual es pot sentir valorat.

L’àlbum busca la qualitat del llenguatge, intercalant la narració en tercera persona i el diàleg, per fer-nos arribar aquesta història entranyable que parla de la relació entre iguals i, a la vegada, de les seves diferències individuals, desvetlla els sentits i les emocions, ens fa posar tendres i alhora ens fa reflexionar.

Creiem que el desenllaç és sorprenent o, si més no, inesperat. Un ratolí que fins llavors era considerat pels seus companys (i fins i tot pel mateix lector) com un gandul ens sorprèn amb una gran imaginació i habilitat poètica i ens fa veure que tots tenim un do que ens fa especials.
Mar Puig i Glòria Solà