A Jocs, cançons i costums que no hem de perdre (Columna, 2008) Antoni Dalmau recull manifestacions literàries i jocs lingüístics propis del nostre país, que formen part del nostre patrimoni compartit.
Es tracta d'un tast d'expressions culturals que tenen també un valor educatiu important: cantarelles i jocs de falda, cançons de bressol, embarbussaments i endevinalles, jocs tradicionals, rondalles i llegendes, goigs i auques, teatre popular, danses i cançons tradicionals i creacions on apareixen personatges que agrupa sota el nom de "genis del lloc i esperits de la natura".
L'autor afirma: "La nostra manera de contar, de ballar, de jugar, de cantar, de representar... és una part molt important del nostre patimoni tradicional que no se subjecta gairebé mai a la rigidesa d'una cronologia o d'una diada concreta. Tots els dies són bons per adormir els nostres menuts amb una cançó de bressol o per jugar amb les paraules o per iniciar un cop més una vella rondalla d'origen incert. Danses i cançons i endevinalles i jocs ens acompanyen sempre, en qualsevol moment de l'any i de la vida".
De fet, aplega produccions populars, anònimes, i d'altres d'autors com Jacint Verdaguer, Joan Maragall o Joan Oliver (Pere Quart) que han tingut un ressò destacat i han transcendit l'autoria per esdevenir saber popular.
2 comentaris:
Preciós recull!
Sí, és un recull interessant tenint en compte que aquest saber que es transmetia en l'entorn familiar es va perdent i l'escola fa, en molts casos, aquest paper de conservació. És important mantenir vives aquestes tradicions que tenen profundes arrels en el nostre país.
Publica un comentari a l'entrada