24 de desembre 2009

L'imaginari infantil nadalenc


Il·lustració: M. Jesús Santos
La venedora de llumins de Hans Christian Andersen.
Edicions Baula (2004)


Les representacions literàries de l'època nadalenca configuren el nostre imaginari col·lectiu. Grans autors han explorat les visions de la màgia d'aquest període i n'han creat obres poètiques, musicals o narratives que han esdevingut part essencial dels moments d'infantesa lligats al Nadal. 
Obres d'autors com Andersen o Dickens transmeten l'emoció més íntima a través dels contrastos propis d'aquest moment (llum i foscor, misèria i opulència...) i de la recuperació d'una imatge tendra de la vivència d'aquestes festes durant la infància.
A l'article "Llàgrimes de Nadal?", Teresa Duran exposa la influència de la literatura en la manera d'entendre el Nadal avui. Analitza tres obres del romanticisme, La venedora de llumins (1846, Andersen), Una cançó nadalenca (1943, Dickens) i El trencanous i el rei dels ratolins (1816, Hoffmann), que descriu com a "[...] tres títols fundacionals de la literatura infantil nadalenca, amb unes virtuts que satisferen tan plenament els lectors del seu temps que, per haver-se fet un lloc en la seva memòria, han pogut, mitjançant les reedicions, adaptacions cinematogràfiques i aportacions dels successius il·lustradors [...] esdevenir clàssics del partimoni literari universal"
Llegiu l'article a: