En els darrers temps s'han publicat obres per a infants que tracten aspectes emocionals i situacions vitals que havien estat, tradicionalment, poc freqüents en relats per a nens i nenes. Ens referim a històries que narren qüestions com per exemple la mort i que no acaben amb un final feliç, com acostuma a ser habitual, sinó amb l'acceptació del conflicte.
El perill és que algunes d'aquestes obres tinguin un missatge moral o ètic tan explícit que es converteixin en llibres didàctics i no literaris. Aquest tipus de materials són poc estimulants pels lectors, no deixen empremta, ni ofereixen prou possibilitats d'imaginació i de gaudi. No obstant, també hi ha creacions més elaborades a nivell literari i artístic que tracten aquests temes. En són exemples els àlbums No és fàcil, petit esquirol (Kalandraka, 2005) i El cor i la botella (Andana Editorla, 2014) que mostren dues maneres de narrar el dol.
En el cas de No és fàcil, petit esquirol! el lector hi troba tot el procés de dol que segueix el petit esquirol després de perdre la seva mare: la frustració, la ràbia, la tristesa... Els relats amb animals serveixen per narrar aspectes complexos i fer que l'infant pugui sentir empatia pel protagonista, però alhora certa distància respecte a la seva pròpia vida. Elisa Ramón i Rosa Osuna aconsegueixen fer una obra tendre i dura, amable i complexa al mateix temps. Les il·lustracions són essencials per copsar plenament els sentiments del personatge i el conjunt és d'una gran delicadesa.
El cor i la botella, en canvi, és un llibre metafòric. En aquest cas, no s'esmenta la mort però les imatges i les frases, suggerents i a vegades inacabades, la mostren de manera simbòlica. Res és explícit, però tot és prou clar. Una nena plena de curiositat perd l'adult que comparteix amb ella molts moments (aquesta pèrdua es mostra amb una imatge amb l'adult assegut a una butaca i la següent amb una butaca buida). La protagonista desa el cor en una botella perquè no vol patir més, però aleshores tampoc poc sentir, és a dir, viure plenament... Oliver Jeffers és un autor reconegut i premiat, que amb un estil molt personal crea una obra reeixida, especialment per la qualitat de les seves il·lustracions i per la seva composició gràfica. La càrrega simbòlica i els personatges humans la fan, en algun cas, més complexa.
Les dues mostren diferències en el seu enfocament: a nivell visual, pel que fa al tipus de personatges, el grau de simbolisme o de claredat en el tema, etc. Aspectes que impliquen processos diferents per part del lector. Dos àlbums idonis per compartir amb l'adult.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada