07 de desembre 2015

Faules de sempre

Faules de sempre i altres contes d'animals (Eumo Editorial, 2015) recull nou relats protagonitzats per animals molt humans. 

Les seves autores, M. Carme Bernal i Carme Rubio, han adaptat històries de diferents indrets (n'hi ha de la tradició búlgara, italiana, sarda, etc.), de manera que el conjunt de l'obra evidencia que el desig d'escoltar històries enginyoses, que fan gaudir i reflexionar, és compartit per persones d'arreu.

Les faules reflecteixen les conductes humanes, especialment els defectes, i transmeten una moralitat molt clara. Ara bé, la seva lectura és per sobre de tot un divertiment. Fan riure i sorprenen perquè els personatges resolen conflictes amb astúcia, viuen situacions del tot insòlites i els més murris se les empesquen per donar lliçons als més forts...

Mantenen la intriga per saber què passarà en relació als conflictes plantejats: com acabarà la història del ratolí escuat que està a punt de casar-se?, la gallina esprimatxada podrà salvar-se de ser devorada per la guineu?, què passarà amb el paó que vol cantar com el rossinyol?, etc.

Les autores han adaptat les històries per ser llegides amb facilitat i per ser compartides oralment. Els passatges narratius són breus i clars i s'acompanyen d'abundants diàlegs. A més, tots els contes contenen versos rimats o petites cançons, sigui per mostrar la moralitat pròpia d'aquest tipus d'històries, sigui per transmetre la veu d'algun dels personatges.  

Cal ressaltar que els nens i nenes d'avui necessiten escoltar i llegir bones històries amb un llenguatge assequible però ric. En un món on les ficcions cada vegada es transmeten de manera més fragmentada i amb una llengua poc genuïna, convé que tinguin bons models lingüístics, literaris. A més, tal com el títol reflecteix, es tracta d'històries de sempre, que formen part del nostre imaginari col·lectiu que és necessari mantenir i transmetre. 

"La cua del ratolí"

Les il·lustracions de Laura Reixach són molt elegants i treballades. Combinen els tons terrosos amb el blanc i negre, de manera que transmeten el to dels relats: delicadesa i humor. Són retrats de personatges tendres i orgullosos i estan plenes de detalls per humanitzar-los. Intercalades al llarg de la narració, de manera poc convencional, ajuden a conformar un conjunt molt reeixit. Especial per a ser compartit!

Algunes presentacions del llibre:
10 de desembre, a les 18h a la Biblioteca del Casino (Manresa) amb les autores i Josep Maria Aloy, divulgador i estudiós de literatura infantil. A més, l'actriu Fina Tapias llegirà alguns relats.

17 de desembre, a les 18h a la Biblioteca Tecla Sala (Hospitalet de Llobregat) amb les autores i el mestre Jaume Centelles.

3 comentaris:

Marco ha dit...

Em permeto suggerir-vos

LES FAULES DE FEDRE (també IL.LUSTRADES)
Editorial AROLA EDITORS,
ISBN 10: 8494483927
ISBN 13: 9788494483929

que són tot un intent de reinterpretació del corpus fedrià.
Salutacions.

Imagina... ha dit...

Gràcies per la recomanació!

Unknown ha dit...

A mi també m'han agradat molt LES FAULES DE FEDRE de Xeremier del Francolí (AROLA EDITORS)

https://www.altair.es/es/libro/faules-de-fedre-les_152816

... modernitzades i catalaitzades!