13 de juliol 2014

Reconeixement a Mercè Escardó



En el marc de la V Escola d'Estiu de Literatura Infantil i Juvenil: Jornades sobre la màgia de la paraula (UVic-UCC i Abadia de Montserrat), es va fer un acte d'homenatge a Mercè Escardó per la seva tasca al capdavant de la Biblioteca Can Butjosa de Parets del Vallès (de 1982 fins a 2013) i per ser una activa dinamitzadora de la lectura en tots els contextos.

La professora de la UVic-UCC Carme Rubio va repassar la trajectòria de Mercè Escardó, destacant la difusió que ha fet de l'espai de "Bebeteca", la seva dedicació per promoure la passió per llegir des de la primera infància i el treball constant per crear de manera imaginativa tot el que faci viure la literatura intensament. Alguns exemples en aquesta línia són: la creació del follet com a habitant de la biblioteca o de la bèstia que encomana les ganes de llegir; les bibliovacances o el bosc de llibres. A més, cal recordar que les pràctiques de dinamització lectora comencen amb la bona tria de les obres i aquesta ha estat també una tasca molt important per Mercè Escardó a Can Butjosa, de manera que la biblioteca s'ha caracteritzat per conservar les millors obres de tots els temps, mantenint fins i tot el valuós fons del Premi Catalònia. Escardó també ha fet la seva aportació com a escriptora de llibres per a infants, buscant atrapar els lectors amb els seus relats, i ha elaborat obres de divulgació de la seva concepció sobre lectura i biblioteca.

Actualment, impulsa el projecte Cal Llibre, una associació sense ànim de lucre que té la voluntat de consolidar la lectura com un hàbit de creixement entre infants i joves. Des de Cal Llibre, un grup multidisciplinar crea dinàmiques i espais de lleure i formació per la lectura, al mateix temps que treballa per poder tenir un lloc màgic de trobada entre llibres i infants a Villa Carmen, una casa meravellosa a Santa Eugènia de Berga (Osona), que sens dubte esdevindria una gran aportació en aquest àmbit. Mentrestant, el projecte va caminant per mantenir vius els objectius que sempre ha perseguit Escardó.

Mercè Escardó ha deixat la seva feina al capdavant de Can Butjosa però convé recordar i difondre tot el seu llegat, perquè no ens podem permetre perdre les seves iniciatives. Ens convé continuar aplicant les seves propostes en la formació dels lectors; propostes que s'han demostrat efectives i han estat reconegudes a arreu. Per aquest motiu és necessari vetllar perquè tot el que s'ha aconseguit a Can Butjosa no només es mantingui sinó que s'expandeixi. Per tots els professionals de la dinamització lectora, en biblioteques o escoles, Escardó ha esdevingut un referent que convé tenir present.