06 de febrer 2014

Un missatge en un globus

La fotografia mostra el dibuix que va fer una nena de l'escola de Primària d'Odars (França) i que, com tots els seus companys, va lligar a un globus i va deixar anar des del pati de la seva escola. El seu globus va fer un llarg viatge i va arribar fins a la Plana de Vic. El globus va quedar esquinçat, però el dibuix i el seu missatge es van mantenir gairebé intactes. 


Com qui llança un missatge dins d'una ampolla al mig d'un oceà, aquesta targeta, enviada en senyal d'esperança en una jornada solidària el 6 de desembre, va arribar, sorprenentment, a casa nostra gairebé dos mesos més tard. L'adreça i el telèfon de l'escola, que figuraven a la targeta, van fer possible el contacte amb el centre i, per tant, el coneixement de l'inici del viatge d'aquest globus particular, que ens va fer somriure.

Aquesta història ens recorda l'activitat d'enlairada de globus poètics, que narra el mestre Jaume Centelles al llibre La biblioteca, el cor de l'escola (Rosa Sensat, 2004). Es basa en l'escriptura, creació o còpia, d'una poesia en una targeta que es lliga a un globus amb les dades de l'escola, perquè qui el trobi pugui posar-s'hi en contacte, de manera que l'infant pugui saber que el seu globus i la seva obra han trobat un destinatari. Tot plegat genera moltes ganes de triar un bon poema o d'escriure una creació per al destinatari desconegut, a més de passar una estona inoblidable en el moment de llançar els globus tots junts des del pati de l'escola.

Es tracta d'una experiència molt engrescadora, que té un punt de misteri o de màgia, d'emoció o d'intriga. Ben mirat, sempre hi ha algú, en algun lloc, a vegades força llunyà, que rep el missatge i somriu.