19 de febrer 2014

L'abecedari dels oficis

L'abecedari dels oficis de Vanesa Amat i Anna Clariana
L'abecedari dels oficis (Eumo Editorial, 2014) és un llibre pensat, principalment, per a primers lectors. A cada pàgina s'hi pot trobar: una lletra de l’abecedari, noms de diferents oficis (lletra de PAL) i un rodolí o conjunt de versos amb una certa rima (lletra lligada). Aquests textos expliquen una situació divertida o descriptiva relacionada amb alguna de les professions. Tot s’acompanya de dibuixos dels oficis, que serveixen d'ajuda per a la lectura i, en algun cas, complementen la situació que descriuen els mots. 

Aquesta diversitat de tipus de lletra, de text, etc. pretén aportar diferents possibilitats de lectura. l'infant podrà llegir el llibre sol o bé acompanyat, segons el nivell en què es trobi. La idea és que pugui començar a llegir les paraules i que siguin els adults (pares, avis, mestres o germans grans) que llegeixin en veu alta els escrits, per tal de compartir el joc de la rima, el divertiment que proposa el petit text. 
 
El fet de jugar amb les paraules, conèixer com sonen, com comencen i com acaben, oferir-los poemes, rimes, etc. és necessari perquè puguin anar desenvolupant la capacitat d'entendre com funciona la llengua escrita i estableixin relacions entre l'oralitat i l'escriptura. En aquest sentit, els textos busquen la musicalitat del llenguatge, contenen diàlegs, exclamacions, etc. i la seva estructura permet que siguin llegits amb molta expressivitat.

L'abecedari dels oficis aposta per un aprenentatge lúdic del llenguatge i ofereix el joc lingüístic que els nens i nenes necessiten i que darrerament hem perdut centrant-nos en un aprenentatge excessivament repetitiu o pràctic, cercant la utilitat més immediata, allunyant-nos del que és propi en aquesta etapa de descoberta. Si escoltem atentament els infants ens adonarem de com els agrada inventar-se paraules, jugar amb el llenguatge, buscar rimes, etc. i els adults hem de facilitar que puguin descobrir el món de l'escrit des d'aquesta perspectiva.

4 comentaris:

Alba GE ha dit...

Enhorabona! Calen llibres com aquests a les escoles...tant de bo sigui un èxit..


Records,

Imagina... ha dit...

Gràcies, Alba! Fins aviat!

Coaner Codina ha dit...

Felicitats!!
És una proposta molt interessant!!
Records!!

Imagina... ha dit...

Moltes gràcies, Coaner!
Fins aviat!