19 de març 2021

Abecedari de cel i terra


Textos de Vanesa Amat

Il·lustracions de Judit Piella

Eumo Editorial, 2021


A l'Abecedari de cel i terra per cada lletra de l’alfabet hi ha una paraula, un poema i una curiositat. Hi ha infants que se senten més atrets per la sonoritat de les rimes o pel joc metafòric dels poemes i altres que tenen més interès per les curiositats sobre aspectes científics, històrics o lingüístics. Al llibre hi trobem curiositats que surten de preguntar-se, per exemple: sabeu què és l’herba dels pets? o què vol dir demanar la lluna en un cove?

Hem volgut fer un llibre amb aquesta combinació de textos per tal d'oferir diverses opcions als lectors. Aquesta diversitat també suposa una bona oportunitat per compartir la lectura en el context familiar o escolar. Cada nen o nena pot descobrir les connexions que hi ha entre una paraula, un poema i una curiositat, de la mateixa manera que un tipus de text pot ajudar-lo a descobrir-ne un altre. Tots són textos breus que es poden rellegir en diferents moments.

Al llarg de l’abecedari anem descobrint elements que trobem al cel o a la terra. Els infants senten fascinació per tot allò que observen quan alcen la vista o quan miren a sota els peus. Baden observant els núvols, es fixen en animalons petits, recullen flors, pedres... és tot un món que tenen molt a prop. El tema d’aquest llibre neix d’aquesta forma de meravellar-se del món tan pròpia de nens i nenes.

Hi ha poemes que són un conte, altres que es poden cantar a partir de la melodia d'una cançó popular o que juguen amb els mots. N’hi ha de més humorístics i altres que descriuen un moment efímer com el vol d’una papallona o d’un estel. 

Al final del llibre hi ha un apartat breu amb orientacions per als adults sobre com aquests textos afavoreixen l'hàbit lector i com la varietat d'elements que es troben en els diferents escrits (diàleg, metàfora, joc sonor, de paraules, etc.)  poden ser un bon punt d'inici per jugar a crear i a imaginar.

Les il·lustracions connecten amb l’univers dels infants i lliguen molt bé amb cadascun dels textos creant un conjunt molt harmònic que ajudarà el lector a comprendre més el sentit dels poemes o les curiositats i li permetrà buscar-hi detalls nous que enriqueixen l’escrit.


Podeu llegir un fragment del llibre a: https://lafinestralectora.cat/wp-content/PDFS/eumoeditorial/tasts/Abecedari_de_cel_i_terra_EUMO_mostrra.pdf