06 d’octubre 2015

Un cel de plom

Neus Català, supervivent dels camps d'extermini nazis, fa avui cent anys. Per homenatjar-la cal difondre el seu llegat; fer memòria de la seva lluita, que és també la nostra: fer un món més just i més humà.

La novel·la Un cel de plom (Ara Llibres, 2012) relata la seva trajectòria vital i està plena de detalls que permeten repassar la seva vida, que és la història d'un segle: el món rural, les aspiracions de joventut, la guerra, l'exili, els camps nazis, l'amor, la lluita, la pèrdua...  És una gran història, d'una intensitat extraordinària, que s'ha dut al teatre, però que també es podria dur al cinema.


Es tracta d'una obra molt recomanable, també per a joves, tant pel contingut com per la forma de ser narrada. Escrita per Carme Martí, l'obra aconsegueix transportar el lector sota un cel de plom, però també deixa entreveure la tènue llum d'un exili francès i la claror dels Guiamets. És de lectura àgil, l'autora organitza els diferents períodes vitals amb molt d'encert, però també conté detalls plens de simbolisme que mostren la qualitat de la narració. Ben mirat, és un magnífic homenatge a una gran dona i també a moltes dones d'un temps massa fosc. Avui, que és el seu aniversari, però també demà (i tots els dies que vindran), convé llegir la novel·la, per conèixer la força de Neus Català i difondre la seva memòria.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola!
Al Quèllegeixes se n´està fent una lectura compartida: tothom destaca la figura de NEUS CATALÀ i tot allò que ha hagut de viure amb 100 anys de vida. A més es busca documentació complementària i relació amb altres llenguatges artístics.
Gran participació i molt activa.

Imma

Imagina... ha dit...

Una iniciativa fantàstica. M'alegro de l'èxit i n'adjunto l'enllaç: http://www.quellegeixes.cat/lectura-colectiva/un-cel-de-plom-al-gener-i-trobada-neus-catala

Gràcies pel comentari! Fins aviat!