11 de gener 2011

M'expliques un conte?


M'expliques un conte?
Elisabet Abeyà
Rosa Sensat, 2010


La mestra Elisabet Abeyà recull jocs i cantarelles; rondalles ortofòniques i contes agrupats per temes: "del temps", "amb protagonistes petits", del "per què", humorístics, "per tocar el cel amb un dit" o del gran autor Gianni Rodari.

M'expliques un conte? conté algunes de les produccions de literatura oral que formen part del bagatge d'una mestra que estima la cultura, que concep la tradició oral com un element clau per exercir la tasca docent.

En la introducció de l'obra exposa clarament la necessitat de transmetre oralment aquestes produccions i de fer-ho pel goig que suposa: "Contar un conte sempre és o ha de ser un moment especial. No es pot fer mai amb presses, o per obligació o sense ganes. Tampoc s'hauria de fer per treure'n profit concret ni per fer-ne una tasca posterior. Un conte és un regal: un temps compartit on oferim la nostra veu, la nostra mirada, la nostra respiració amb les seves pauses, el nostre somriure, la nostra complicitat. (...) el conte narrat a viva veu, amb senzillesa i amb generositat, és un tresor escàs que segur que sabran apreciar els menuts que ens escoltin i que com aquell qui res passarà a formar part del seu bagatge vital i cultural" (p.9-10)