08 de gener 2011

Fer l'animal!


Fer l'animal. Bestiari Popular Il·lustrat
Xavier Blanch i Laura Espot
Il.lustració Lluís Farré
(La Galera, 2009)

Fer l'animal. Bestiari Popular Il·lustrat presenta locucions, frases fetes, endevinalles, embarbussaments, refranys que inclouen la referència a un animal. El primer apartat recull objectes que els humans hem designat amb el nom d'algun animal: ull de bou, escala de cargol... La resta de capítols giren al voltant de la tradició literària, el folklore.

El llibre conté expressions que ens fan somriure, perquè les hem sentit de manera habitual, i d'altres que ens sorprenen per les múltiples relacions que ens permeten establir amb objectes de cada dia, comportaments animals, etc.

Com diuen els autors al pròleg, que porta per nom "Alçar la llebre", l'objectiu de l'obra és fer adonar de la "nombrosa presència del regne animal en el nostre cultural món de mones". A més, el llibre pot ser una "eina útil que contribueixi a l'enriquiment lingüístic dels infants i joves".

Aquest recull és una aportació al manteniment i a la difusió de la llengua més genuïna. En la mateixa línia es presenten altres títols dins la mateixa col·lecció: L'home dels nassos de Joaquim Carbó, que fa un recorregut pels dotze mesos de l'any a través de dites, poemes i cançons; Què t'empatolles de Josep i Jordi Batllori i Àngels Ruiz que recull 365 embarbussaments agrupats per temes, fantàstics per llegir en començar el dia a l'aula, amb la família, etc.