08 de juny 2010

Montse Ginesta, l'art de crear

Il·lustració de Montse Ginesta

En el marc de l'assignatura de Literatura Infantil (UVic) vam rebre la visita de Montse Ginesta, una de les il·lustradores més importants d'aquest país, que ha estat guardonada amb una gran quantitat de premis, també per la seva tasca com a escriptora: el Premi Nacional d'il·lustració, el Premi de la Generalitat de Catalunya i el Crítica Serra d'Or, per citar-ne tan sols alguns. Ginesta és, per sobre de tot, creadora, per això el seu camí professional ha estat divers i fructífer en el camp de l'animació, de l'assessoria editorial, de la direcció, al capdavant de la revista Tretzevents, etc.

En la il·lustració ha creat un estil propi, com afirmava en una entrevista publicada a la revista CLIJ: "En el mundo de la ilustración infantil a menudo se te pide que seas reconocible, y al principio de mi carrera no lo tenía nada claro. Pero la verdad es que si cada vez haces algo como si fueras otra persona, vas a tener dificultades para que te encarguen más trabajos" (Squilloni, A. "El arte de la proporción. Entrevista a Montse Ginesta". CLIJ, 2008, núm. 215, p. 14).

Una de les seves darreres obres publicades és Poemes i haikus de sant Jordi, princeses i dracs (Animallibres, 2010), en què mostra la seves facetes d'il·lustradora i escriptora, inspirant-se en la riquesa de la cultura popular. Entre les pàgines d'aquest llibre trobareu alguns poemes inspirats en tradicions antigues i altres de festius per celebrar la llegenda de Sant Jordi amb bon humor.

Un darrer apunt pel record, amb una obra que ja fa uns quants anys que fou editada i que va significar per molts infants l'entrada al món de la lectura des de l'àmbit familiar o escolar. Valentina nas de nap (Cruïlla, 1988), una història amb enginy i amb algunes referències al clàssic de Collodi Les aventures de Pinotxo.

2 comentaris:

Ull de cuc ha dit...

No la tenia massa present, a aquesta il·lustradora!! Però m'agrada! La imatge de l'elefant amb paraigües és encantadora :)

Imagina... ha dit...

Les seves il·lustracions, com les de l'elefant amb paraigües, tenen un toc d'absurd i d'irònic molt propi del seu estil: enginyós i característic de la infantesa.
Gràcies pel comentari!