12 d’abril 2010

Josep Maria Folch i Torres

Per la quantitat d'obres que va escriure i la difusió que van tenir entre el públic infantil, cal considerar Josep Maria Folch i Torres (1880-1950) l'escriptor més representatiu de la literatura infantil del primer terç de segle. Tot i que va començar escrivint novel·les per a adults, l'èxit de la seva col·laboració periòdica a la revista En Patufet - sobretot a partir de la gran acceptació que va tenir Les aventures d'en Massagran, que enguany fa cent anys- va motivar que es dediqués exclusivament a la literatura infantil. A la revista En Patufet, Folch i Torres escrivia una secció fixa anomenada "Pàgines viscudes", on va retrar formes de vida de la Catalunya del seu temps, sempre amb una intenció alliçonadora impregnadadel sentimentalisme de l'època. També va escriure més de setanta novel·letes de la "Biblioteca Patufet", cosa que el va convertir en l'introductor de la narració d'aventures a Catalunya.

BERNAL, M. Carme i RUBIO, Carme. La literatura infantil a Catalunya, 1866-1939. Des dels orígens fins al final de la Guerra Civil. Vic: Universitat d’Estiu de la Universitat de Vic, 2002.

Josep Maria Folch i Torres: d'ofici, escriptor (Programa de tv3 "El meu avi" dedicat a recuperar la figura i l'obra de Folch i Torres)

Fundació Josep Maria Folch i Torres