13 d’abril 2010

Cent anys de Massagran!


El proper 7 de maig farà cent anys de la publicació del primer fulletó de Les Aventures extraordinàries d'en Massagran en el setmanari En Patufet, fet que significà el naixement del simpàtic personatge català creat pel popular Folch i Torres.
L'any 1910 el Sr. Josep Baguñà, propietari del setmanari, encarregà a Josep M. Folch i Torres una novel·la d’aventures per a la Biblioteca Patufet. La primera idea de la publicació d’un llibre la va canviar després Baguñà per la publicació de fragments setmanals de vuit pàgines en el setmanari En Patufet, il·lustrades pel dibuixant Joan Junceda (1881-1948), il·lustrador de referència en diferents editorials especialitzades en llibres per a infants. El llibre s’editaria després relligant tots els fulletons. Des d’aquell any fins que l’editorial Baguñà va deixar d’existir, a mitjans de segle, no van aturar-se les edicions.

El llibre original, amb 90 il·lustracions de Junceda, està reeditat actualment per l’editoral Casals. Aquesta editorial, seguint una proposta de Ramon Folch i Camarasa, va publicar als anys 80 dos àlbums de còmics amb 1.130 vinyetes del dibuixant Josep M. Madorell, col·laborador de Cavallfort. Els dos volums comprenien l’adaptació de tota la novel·la original de Josep M. Folch i Torres.
A partir del tercer àlbum, fins a un total de quinze, les històries van haver de ser “inventades” pel seu fill Ramon, i van ser il·lustrades sempre per  Madorell.
La Fundació Folch i Torres ha volgut celebrar aquest aniversari amb l’organització d’un seguit d’actes. El centenari compta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, que amb la Fundació està preparant una exposició itinerant. També té el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat i del Servei de Biblioteques públiques.

El personatge d'en Massagran forma part de l'imaginari col·lectiu del nostre país. Ha esdevingut company de viatge de moltes generacions d'infants i joves que han gaudit amb les seves divertides històries i amb el seu esperit aventurer.
1 comentari:

Stel.la ha dit...

perdona que no opini sobre En Massagran! que és el trobo moníssim...

"Un cor màgic"... el portem el dimarts 20 d´abril...!
Més informació properament!