|
Coberta de la 4a edició de Pedra de tartera (1994) |
Fa 30 anys que va aparèixer publicada la novel·la Pedra de tartera de Maria Barbal (Premi Joaquim Ruyra, 1984). Es tracta d'un exponent essencial de la nostra literatura que ha estat reconegut fora de les nostres fronteres a través de les seves nombroses traduccions. Un relat exquisit, que ha estat, almenys durant força temps, una lectura juvenil de prescripció escolar. Té tots els ingredients d'un clàssic: el llibre continua intensament viu, es pot (re)llegir en qualsevol moment i commou a lectors d'edats diverses. És una joia, una dolcesa amarga, que deixa empremta.
La història personal de la Conxa és també la història col·lectiva del nostre poble. Un retrat magnífic de l'ambient rural, de la guerra, de l'amor, de la vellesa des de l'òptica d'una dona. El seu llenguatge és excepcional, per la riquesa del lèxic, tan genuí, i per la forma de narrar de l'autora, amb metàfores i expressions que fan viure magistralment els fets i les sensacions de la protagonista (per exemple, quan afirma: "Em sento com una pedra amuntegada en una tartera" (p. 91)).
Llegir Pedra de tartera quan s'és adolescent és una experiència determinant. Per això, cal donar les gràcies als mestres que van ensenyar a estimar aquesta obra i als que la continuen posant a l'abast dels joves d'avui perquè, enmig d'altres propostes possibles, aquest llibre ens recorda la nostra història i, al mateix temps, ens recorda què és la literatura!
(Nota: la lectura pot resultar un bon incentiu per fer que els alumnes escriguin biografies d'avis propers... -idea manllevada d'una mestra que ens va fer viure aquesta història!)