10 de juny 2014

Endevina...Què deu ser?


Endevina... Què deu ser? (Eumo Editorial, 2014) és un recull imprescindible de més de 140 endevinalles populars i d'autor. La selecció, a cura de M. Fons, M. Bigas i M. Correig, es presenta a partir de diferents eixos temàtics que agraden als infants, com per exemple els vehicles, la natura, l'escola, l'univers, la música o els animals. Al final de cada apartat, s'inclouen algunes expressions o frases fetes sota el títol "Maneres de dir" que, com les mateixes endevinalles, contenen metàfores, personificacions, dobles sentits... Ens referim, per exemple, a expressions com: "Hem begut oli", "Farem salat", "Posar el crit al cel" o "Portar el carro pel pedregar".

Tant les endevinalles, que conformen el gruix principal del llibre, com les dites o frases fetes són manifestacions culturals que no hem de perdre, que enriqueixen la nostra llengua i que, malauradament, cada vegada tenen menys presència, acostumats com estem a utilitzar termes foranis.

Aquesta obra ofereix textos de Lola Casas, Joana Raspall, Miquel Desclot, Josep Maria Espinàs, etc. i alhora permet recuperar endevinalles de tots els temps, que formen (o haurien de formar) part del nostre imaginari, com ara: 

"Una capseta blanca
que s'obre i no es tanca"

"Una dona (vella) amb una sola dent
que fa córrer tota la gent"

Les il·lustracions desprenen el simbolisme i l'estil propi del seu creador, Morad Abselam. Acompanyen els textos i, en algun cas, ofereixen alguna pista sobre la solució. De totes maneres, el més interessant de les endevinalles no és endevinar-ne la resposta, encara que ho pugui semblar, sinó més aviat gaudir de la seva poesia, de la seva musicalitat i de la manera amb què es transmet un missatge amagat. Per això, és fins i tot més divertit rellegir-les quan ja n'has esbrinat la resposta per poder-te fixar en el llenguatge.

Per tant, aquest llibre és, com dèiem a l'inici, un recull imprescindible, perquè grans i petits puguin passar una bona estona a casa i a l'escola, entre amics i família.