Enric Valor (Alcoià, 22 d'agost de 1911-València, 13 de gener de 2000) va dedicar la seva vida a la recuperació de la llengua i la literatura oral. Enguany es commemora el centenari del naixement de l'autor amb la programació de diferents actes que pretenen recordar i difondre la seva figura i la seva obra. Una de les activitats proposades és l'homenatge en xarxa, que consisteix en la publicació d'un apunt sobre Enric Valor, coincidint amb la data del centenari del seu naixement. El nostre bloc s'ha volgut sumar a la iniciativa.
En l'àmbit literari, Valor destaca com a rondallista, recollint les històries de la veu d'aquells que encara les recordaven i adaptant-les per tal de deixar-les escrites amb la voluntat de conservar la llengua i la tradició cultural. Gràcies a la seva tasca ens han arribat les rondalles valencianes que han contribuït a eixamplar el conjunt de creacions que formem part del nostre imaginari compartit.
Les rondalles d'Enric Valor mantenen el simbolisme literari propi dels contes meravellosos més emblemàtics i també els elements geogràfics i històrics que ens ajuden a repensar-nos. Les rondalles no sempre han tingut l'atenció que es mereixen, considerades en molts moments com a vestigis del passat, produccions menors dirigides als infants d'altre temps en què no es tenien aparells electrònics... Cal tenir en compte, però, la importància d'aquestes manifestacions humanes tan estimades. En paraules d'Albero, qui va publicar un estudi sobre l'imaginari popular en les rondalles d'Enric Valor:
"La rondalla és una de les formes literàries més estimades perquè ens permet transcendir la nostra realitat quotidiana i assolir una felicitat que només pot ser imaginada. (...) Els contes de fades són un document de la història de les persones. Els seus motius han anat incorporant-se a un esquelet narratiu, deixant petjades dels diferents moments històrics on han estat contats. Tanmateix, el contingut essencial dels relats acostuma a mantenir-se invariable perquè transmet sentiments i mecanismes psicològics fonamentals de l’ésser humà. (...) Són una forma d’entreteniment que incorpora creences i costums antics que passen de generació en generació. Les històries pobres no han arrelat en la mentalitat col·lectiva, no han sobreviscut el pas dels anys. (...) Els relats tenen una senzillesa estructural que n’afavoreix la difusió”.
Extret de: ALBERO, Jaume. El simbolisme màgic en el conte popular. El valor psicològic i educatiu de les rondalles. Lleida: Pagès Editors, 2005, p. 16-17.
*Per conèixer una mica més Enric Valor podeu veure l'enregistrament d'una conversa amb l'autor sota el títol El valor d'Enric Valor a vilaweb tv.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada