25 de març 2008

Llums del Nord

Llums del Nord, primer volum de la trilogia La matèria obscura de Philip Pullman, ha esdevingut un èxit entre els lectors adolescents, fins i tot se n'ha fet la versió cinematogràfica: La brúixola daurada. Una obra amb ingredients de fantasia èpica: aventures i descoberta de nous mons.
"D’ençà que existeixen els humans, sempre hi ha hagut daimonis. És el que ens diferencia dels animals”(p.338)
"Quan el teu daimoni adopti la forma definitiva, sabràs quin tipus de persona ets.- Però, ¿i si es transforma en alguna cosa que no m’agrada?- En aquest cas voldrà dir que no estàs contenta(...) Fins que no aprenen a conviure amb el que són, no fan res més que queixar-se”(p. 184)
L'èxit d'aquest tipus d'obres pot venir recolzat per un bon treball publicitari però ingredients com la fantasia, la imaginació, la creació de nous mons són maneres de respondre a incògnites profundes de l’ésser humà i de la construcció de l’univers. Formes d'enfrontar-se a preguntes que apareixen amb força en l’etapa adolescent, de construcció de la personalitat, els temors a fer-se gran, etc. D'alguna manera la fantasia ajuda a viure, diverteix i porta a la reflexió. Són aquests alguns dels elements que expliquen l'èxit d'aquesta història?