27 de gener 2008

Fomentar el gust literari - explicar contes



Dijous 17 de gener a la biblioteca Joan Triadú de Vic, la narradora Eva Cervelló va parlar de la importància dels contes en l’educació.
En destaco dues frases interessants:
Els contes són mentides que diuen la veritat
Els contes poden fer fàcil allò difícil


És necessari recuperar la dimensió oral de la literatura, el fet de contar rondalles en el nucli familiar i a l’escola, en qualsevol moment. La narració amb imatges, titelles...però també amb el joc imaginari de crear mons tan sols a partir de l’entonació de la veu o del gest, desenvolupant l’atenció i la imaginació. És important no deixar d’explicar contes encara que els infants hagin après a llegir, per entendre qüestions abstractes, per crear un context d’afecte, per gaudir del llenguatge oral.
Per saber-ne més: Bryant, Sara C. Com explicar contes. Barcelona: Bibliària, 1996

2 comentaris:

Darabuc ha dit...

Jo crec que estem vivint un cert renaixement de la narració oral, ara a mans dels professionals. Potser s'ha perdut una mica la tradició més familiar, donat que, per exemple, és cada cop menys freqüent que avis i nets visquin a la mateixa casa. Però sembla com si la societat s'hagués posat en les piles en el sentit de dir que, si no ho fem com sempre, buscarem una manera nova de fer-ho, a les escoles i les biblioteques.

Felicitats pel vostre bloc, altrament. Vindré a llegir-vos amb ganes i m'he endut l'enllaç.

Imagina... ha dit...

Moltes gràcies per la teva aportació i per endur-te l'enllaç d'aquest espai, que vol ser un lloc de reflexió i d'interacció.
El teu bloc em sembla molt interessant, per això el vaig incloure en l'apartat "espais d'interès".

Estic d'acord en el fet que, en general, s'expliquen poques històries en família, l'organització familiar ha canviat, però també és veritat que hi ha activitats com "l'hora del conte" que tenen molt bona acollida en espais educatius diversos.

Fins aviat!